Zbor SKS Pekre, 21.1.2015


Če bomo dopustili zaprtje vrtca v Pekrah, ga nikoli več ne bomo dobili

Peti zbor samo organizirane krajevne skupnosti Pekre je, z napovedano temo izgradnje vrtca v Pekrah, privabil veliko število krajanov. Udeleženci so sicer pričakovali večje število mlajših, ki pa so jih dobro zastopali dedki in babice. Da želijo ohraniti enoto vrtca v Pekrah, so s svojo prisotnostjo potrdile ravnateljica vrtca Studenci, vodja pekrske enote in predstavnica sveta staršev. Žal pa se tudi tokrat na vabilo ni odzval nihče z Urada za vzgojo in izobraževanje, kar jasno kaže na odnos uradnikov do te problematike. Tudi v razpravi se je pokazalo, da bi, če bi vsak opravil svoje delo, za katerega je plačan, vrtec v Pekrah že stal. Vsemu trudu zaposlenih in staršev navkljub, pa so bila že pridobljena sredstva izgubljena in ostale so samo obljube.

Udeleženci so se strinjali, da morajo stopiti skupaj, ker bodo le tako lahko ohranili vrtec v kraju, nad katerim visijo odločbe inšpekcijskih služb, ker ne odgovarja več standardom. Strinjali so se tudi, da če bodo dopustili, da enoto vrtca v Pekrah zaprejo, je verjetno nikoli več ne bodo imeli. Na zboru so zato ustanovili delovno skupino, v katero se je vključilo kar osem udeležencev in, ki bo odslej pripravljale predloge ukrepov za povečan pritisk na odločevalce.

Foto: Vrtec Pekre se nahaja v spodnjem delu precej dotrajane stanovanjske hiše. Slike smo si sposodili od www.lokalec.si

Kljub temu, da so se v Pekrah začeli samoorganizirati šele pred kratkim, so nekateri premiki že vidni. V kraju naj bi v pol leta že bila spet trgovina z osnovnimi potrebščinami, lotevajo se komunalne problematike, zbori pa so vedno bolje obiskani.