Zbor SČS Magdalena, 22. 9. 2015


O degradiranih prostorih, varnosti v prometu in beguncih

Samoorganizirani zbor mestne četrti Magdalena je bil tokrat morda prav zaradi malega števila udeleženih za polovico krajši kot po navadi, sicer pa precej produktiven, konstruktiven in sprejemajoč. Zaradi manjka udeležencev se nam žal ni uspelo dogovoriti o terminu čistilne akcije zapuščenega gradbišča med Jezdarsko, Žitno, Žolgarjevo in Betnavsko ulico. Delovna skupina je poročala, da so na obhodu gradbišča ugotovili, da je čistilna akcija zelo nujno potrebna. Na gradbišču, ki ga je zarasla visoka trava in gosto grmičevje je veliko gradbenega materiala ter drugih kosovnih odpadkov. Travo bi bilo potrebno pokositi, grmičevje odstraniti ter zbrati vse odpadke, jih sortirati in ugotoviti, kaj je mogoče še uporabiti za ureditev območja in kaj bi bilo treba odpeljati. Povedano je bilo, da s Snago že iščejo najugodnejše možnosti odvoza odpadkov.

Prebran in potrjen je bil dopis »pobuda za vzpostavitev cone 30 na področju UKC in Trga revolucije«, naslovljen na Urad za komunalo, promet in prostor. V njem je natančno opisan potek prometa in izzivi s katerimi se pešci, kolesarji pa tudi vozniki avtomobilov in drugih vozil soočajo, ter izpostavljena zahteva po spremembah, ne pa praznih besedah in obljubah.

Pogovarjali smo se tudi o izjavi Protirasistične fronte in o interkulturnem festivalu »Festival odprtih meja za vse«, ki bo v petek, 25. 9. v Ljubljani. Strinjali smo se, da s podobnimi dejanji, akcijami in široko razpravo lahko rušimo sovražne stereotipe o begunstvu, beguncih in islamu.

Udeleženki zbora SČS Magdalena sta poročali o minulem vikendu na mariborskem kolodvoru, kjer sta skupaj z veliko drugimi Mariborčani dobrega srca pomagali beguncem na poti proti zahodu ter jih oskrbeli z najnujnejšim. Vzpostavila se je tudi info točka, kjer so begunci, po večini brez kakršnekoli prave informacije, s pomočjo prevajalcev lahko izvedeli, kje so, kam potujejo in kaj jih čaka.(foto vir: www.delo.si ter neznan avtor, ki se mi iskreno zahvaljujemo za souporabo fotke)

Za konec smo se še vsi skupaj razveselili dejstva, da se je pilotni projekt participatornega proračuna uradno začel v MČ Radvanje in si zaželeli, da bomo tudi v Magdaleni kmalu dobili to priložnost za odločanje o delu proračunskih sredstev.