BOJKOTIRAJ in INFORMIRAJ


Izraelski filharmonični orkester v Ljubljani

Danes, 24. avgusta, bo Izraelski simfonični orkester gost 63. Festivala Ljubljana. Izraelska filharmonija je svetovno priznana kulturna institucija ter ambasadorka izraelske države. Redno nastopa za izraelsko vojsko ter se močno identificira z izraelsko državo in njenimi politikami. Iniciativa mestni zbor podpiramo boj Gibanja za pravico Palestine - BDS Slovenija, ki opozarja, da kultura ni vedno nevtralna temveč lahko postane strategija reproduciranja nepravičnih politik in praks, zato smo na organizatorje in sponzorje dogodka tudi mi naslovili sledeče pismo:

***

Spoštovani,

v sklopu 63. Festivala Ljubljana bo 24. avgusta 2015 v Cankarjevem domu nastopil Izraelski filharmonični orkester. Kot pokrovitelj/organizator dogodka ste zagotovo seznanjeni s praksami in politikami, ki jih orkester podpira.

Izraelski filharmonični orkester se že vse od svojega začetka močno identificira z državo Izrael.  Kot je zapisano na njihovi uradni spletni strani: »Številni priznani umetniki so v desetletju ustanovitve države Izrael in njene konsolidacije prišli v Izrael, da bi se prek orkestra identificirali z izraelsko državo.« Država Izrael je ustanovljena na ruševinah več zaporednih vojn in izgonu več kot 700.000 palestinskih prebivalk in prebivalcev, katerih potomci in potomke 67 let po tem dogodku še vedno živijo v izgnanstvu. Tisti Palestinci in Palestinke, ki so ostali, pa  živijo pod izraelskim sistemom diskriminacije, okupacije palestinske zemlje in sistematičnega kršenja človekovih pravic.

Lani poleti je izraelska vojska znova napadla Gazo. V napadih je bilo ubitih okrog 2.300 Palestink in Palestincev med njimi okrog 500 otrok. Združeni narodi in nekatere organizacije za človekove pravice ocenjujejo, da je bilo med ubitimi med 69 in 75 % civilistk in civilistov.

Izraelski filharmonični orkester se ponaša z dejstvom, da je  v času več vojn, ki so vedno znova poslabšale življenjske razmere za palestinsko ljudstvo, za spodbudo igral pripadnikom in pripadnicam izraelske vojske. Kljub naraščajoči javni podpori človekovim pravicam Palestink in Palestincev, se orkester nikoli ni javno izrekel proti nezakonitim in nepravičnim dejanjem izraelske države. To so storili mnogi  judovski kulturni delavci in delavke, kot npr. eden največjih še živečih izraelskih pesnikov Ahron Shabtai, ki je med drugim zapisal:

»Ne verjamem, da si država, ki ohranja okupacijo in vsak dan izvaja zločine proti civilistom in civilistkam, zasluži, da bi jo povabili na kakršenkoli kulturni dogodek. To je protikulturno, je barbarsko dejanje zamaskirano v kulturo na najbolj ciničen način. Izraža podporo Izraelu in ohranja okupacijo.«

Izraelska država sistematično uporablja kulturne institucije za zakrivanje okupacije in za promocijo Izraela kot demokratične družbe. Vaše sponzorstvo/organizacija dogodka tako omogoča izrabo kulture kot orodja reproduciranja nepravičnih in nezakonitih politik in praks.

S spoštovanjem,

Iniciativa mestni zbor

***

Dodatne informacije najdete na spletni strani BDS Slovenija, ki je del globalne civilnodružbene kampanje BDS - bojkot, dezinvesticije, sankcije.