Zbor SČS Nova vas, 28. 5. 2015


Plusi in minusi bele omele

Udeleženci so z zanimanjem prisluhnili poročilu Samoorganiziranega sveta za varstvo uporabnikov javnih dobrin in v zvezi z začetim pregledom poslovanja Nigrada izpostavili precej vprašanj, ki jih še posebej zanimajo. Strinjajo se, da je treba posebno pozornost nameniti hčerinskim podjetjem kot je Nigrad inženiring, kjer si direktor kljub izgubi izplačuje visoko plačo. Vprašanja se jim zastavljajo tudi v zvezi s čiščenjem odpadnih voda, predvsem kaj plačujejo in kako dolgo bo zgrajena čistilna naprava še v rokah zasebnikov. Verjamejo da se bo SSVUJD tudi teh tem lotil zavzeto, kot vsega do zdaj, zato bodo počakali na njihove odgovore.

V DS za tržnico Tabor čakajo na odločitev občine, kdo bo bodoči nosilec koncesije za tržnično dejavnost, ki Snagi poteče junija. Da bodo vključili v postopek pridobivanja odgovorov v zvezi z odlokom o javnem redu in miru, ki jih z MOM ni in ni, upravno inšpekcijo, pa so predlagali v DS za okolje, s čimer se je zbor strinjal.

Kljub temu, da se DS za sodelovanje z MČ Nova vas ni sestala, so udeleženci sklenili, da se bodo lotili odstranjevanja bele omele na drevesih v MČ. Za začetek si bodo razdelili območja in popisali vsa ogrožena drevesa, za pomoč pri delu pa bodo povprašali mariborske arboristke in Biotehnično fakulteto.

Kot čaj za človeka zdravilna, kot krma prvovrstna za srnjad, kot zajedalec uničujoča za drevesa. Jo bomo znali ustrezno uporabiti, tole belo omelo?