Javno pismo upravi Zavarovalnice Triglav

Zahteva za spoštovanje pravic do sindikalnega delovanja:
ustavite represijo nad sindikalnimi zaupniki!

Ko naša družba vedno bolj tone, se množijo pojavi brezbrižnosti, izkoriščanja, zatiranja, zlorabe oblasti, udrihanja bo šibkejših z namenom lastnega okoriščanja. Zadnje dni spremljamo en tak primer skozi dogajanje na Zavarovalnici Triglav. Gre za jasen poskus znebiti se motečega sindikalnega zastopnika, ki očitno preveč dobro opravlja svoje delo in poskuša preveč uspešno uveljavljati interese delavcev, ki jih zastopa.

Kot organizacija civilne družbe so nam metode hierarhičnih struktur, ki si želijo čim bolj nemotenega izkoriščanja, dobro znane, fasada legalističnih argumentov za odpoved delovnega razmerja pa nas niti za trenutek ne more zavesti. Poskus odpovedi delovnega razmerja Miletu Zukiću ni nič drugega kot transparentna kršitev z Ustavo zagotovljenih pravic do sindikalnega organiziranja. Ker je Zavarovalnica Triglav v državni lasti, torej v lasti vseh državljanov, je takšno obnašanje dvojno nedopustno.

Kot skupina državljanov združena v civilni iniciativi zato sporočamo, da podpiramo Mileta Zukića v njegovem sindikalnem boju in obsojamo sramotno ravnanje vodstva Zavarovalnice Triglav. Zahtevamo, da Zavarovalnica takoj prekliče odpoved delovnega razmerja in preneha z zatiranjem sindikalnega organiziranja, ki je ne le ustavna pravica, temveč je zgodovinsko tudi zaslužno za veliko število civilizacijskih pridobitev, ki jih (še) uživamo.

Iniciativa mestni zbor, Maribor

 

Intervju z Miletom Zukićem TUKAJ