Poročilo iz delovne akcije v SČS Nova vas


AKCIJE NAS POVEZUJEJO

Ko smo konec avgusta v SČS Nova vas organizirali delovno akcijo čiščenja Pekrskega potoka, so se nam pridružili otroci iz Mladinskega doma, ki se nahaja v bližini. Lepo nam je bilo z njimi in upam, da tudi njim z nami. Zadovoljni z opravljenim delom, prijetnim druženjem, ob odličnem odzivu pa motivirani za delo naprej, smo se odločili, da akcijo ponovimo. Čiščenja potrebnih površin nam ne bo zmanjkalo, druženja z dobrim namenom pa tako ni nikoli preveč.

Tako smo v soboto, 18. 10. 2014, čistili nikogaršnji predel med otroškim igriščem, enoto Mladinskega doma, Letonjevo ulico in Pekrskim potokom. Ob lepo vzdrževanem otroškem igrišču je predel, ki se ga že dolgo ni nihče lotil. S tiso zasajena živa meja se suši, vmes pa so velika drevesa listavcev, na katera so tudi po februarskem žledolomu povsem pozabili. Debele zlomljene veje visijo ob poti na otroško igrišče, trava še letos ni videla kosilnice. Ker je zanemarjeno zemljišče kot nalašč za odlaganje navlake, je nekdo za živo mejo odvrgel kupe vejevja, odvrženo plastično embalažo pa tako ali tako najdeš povsod.


Dobro opremljeni z orodjem, lepim vremenom in dobro voljo smo se lotili dela. Ker smo dobili izdatno pomoč, saj so prišli vsi otroci iz enot Mladinskega doma, ki ob koncu tedna niso odšli domov s svojimi vzgojitelji, je dela kar prehitro zmanjkalo. Zbrale smo se vse generacije. Najmlajši član ekipe je štel šest let, najstarejši jih bo kmalu enaindevetdeset. Delali smo družno, kup odpadkov je rasel, z njim pa tudi nasmeški otrok, ki so se očitno z nami spet dobro počutili. »Saj lahko počistimo še ob potoku,« je bil komentar fantiča, ko smo jih pohvalili za dobro in preveč učinkovito delo, ker smo prehitro končali. Da bomo raje akcijo ponovili, smo jim obljubili.
Lepo je bilo, še lepši pa je občutek, da nas take akcije povezujejo. Čeprav morda kdaj ni videti tako, sem sama prepričana, da veliko sokrajanov pogreša skupnost, ki smo jo včasih že poznali. Prepričana sem tudi, da smo s samoorganiziranjem ubrali pravo pot, da takšno skupnost spet zgradimo.
Navajeni neodzivnih javnih služb in birokratov smo bili vsaj v SČS Nova vas kar nekajkrat prijetno presenečeni nad takojšnjim odzivom JP Snaga, ki je tudi tokrat poskrbelo za odvoz odpadnega materiala. Prav tako so v Mladinskem domu takoj ponudili sodelovanje, ko smo jim predstavili akcijo. Posodili so nam kosilnice, samokolnice, lestev ipd., takoj pa so prepoznali tudi pomembnost vključevanja njihovih varovancev v okolje, kjer trenutno prebivajo.
Ob takih akcijah se veliko ljudi tudi prizanesljivo nasmiha. Tudi tedaj, ko bo nas na drugi strani več, nekateri še vedno ne bodo pristopili. Morda bodo opazili kakšno spremembo na bolje, a najprej bodo zagledali iztrebljen kup navlake in mu takoj dodali še nekaj svojih starih avtomobilskih pnevmatik in druge odvečne smeti - kot se je zgodilo tokrat, ko Snaga ni takoj odpeljala odpadkov. Takšne priložnosti pa ja ne gre spustiti! To bodo storili, ne bodo pa opazili, da je predel ob Pekrskem potoku, ki smo ga počistili v prvi akciji, spet po dolgem času pokošen, kar se prej ni zgodilo nikoli. Počasi, a vendar se premika. Udeleženci prostovoljnih akcij to vemo.

 

Delovna skupina za okolje, SČS Nova vas