Zbor SČS Radvanje, 9. 5. 2017


Zrak v Radvanju po čistoči nad slovenskim povprečjem

Tokratni zbor samoorganizirane četrtne skupnosti v Radvanju je bil kar dobro obiskan, predvsem pa živahen. In to tako, da nam je za točko Razno zmanjkalo časa. Dve točki sta pritegnili posebno pozornost razpravljavcev.

Najprej je Uroš Lešnik iz Nacionalnega inštituta za varovanje zdravja predstavil analizo meritev onesnaženosti zraka v Radvanju v obdobju od 1. 7. 2016 do 30. 4. 2017. Čistoča zraka, ki ga vdihavamo v Radvanju, je sicer nad povprečjem Slovenije, pa tudi boljši zrak imamo kot na primer v centru mesta, vendar s tem zadovoljni nismo in ne moremo biti. Če se gremo zeleno, turistično destinacijo mesta, moramo narediti vse, da to res postanemo. Zato pa je potreben še bolj čist zrak za katerega lahko marsikaj storimo sami, vendar brez pomoči mestnega vodstva, Mariborske plinarne in predvsem osveščanja krajanov, na primer preko šole, vrtca in morda še koga, ne bo šlo.

Drugi problem, ki ljudi v Radvanju še posebej muči, pa so skupnostni prostori, ki bi omogočili krajanom vsakodnevno druženje in popestritev življenja. V kraju moramo zato stopiti skupaj, predvsem pa pritisniti na občinsko vodstvo, ki končno mora spregledati kaj je njihova osnovna naloga -  delati v interesu in za potrebe krajanov.