ŠE DO 23. 12. 2020 LAHKO GLASUJEŠ
ZA PREDLAGANE IZBOLJŠAVE V MESTU!

Letos je Mestna občina Maribor uvedla participativni proračun, ki je mehanizem skozi katerega lahko občani direktno odločamo o porabi 500.000 € proračunskih sredstev za izboljšave v življenjskem okolju. Kako? Do 10. novembra je lahko vsak občan predlagal investicijo, za katero je sam menil, da bi izboljšala življenje v Mariboru. Še do srede, 23.decembra pa lahko občani z glasovanjem odločimo, kateri izmed predlaganih projektov naj se tudi izvedejo. Glasujemo lahko vsi, ki smo dopolnili 15 let.
 
 
 
 
Kako glasovati za projekte participativnega proračuna?
Glasujete preko spleta, vstopna točka je naslov www.mariborsodeluj.si
 
 
PRIJAVA/REGISTRACIJA
Vsak, ki želi glasovati, mora biti prijavljen. Zato na vstopni strani kliknete gumb »Prijava«, ki je na dnu te strani. Nato storite eno od dvojega:
1. Če ste med tistimi, ki ste projekte tudi predlagali, ste že registrirani. Zato vpišete le uporabniško ime in geslo, ki ste ju že zadnjič uporabili in kliknete »Vstopi«. In ste notri.
2. Če računa še nimate, boste kliknili gumb »Registriraj se«, ki ga najdete poleg gumba »Vstopi«. Nato boste izpolnili spletni obrazec in obkljukali zahteve na dnu obrazca. Ko izpolnite vsa zahtevana polja, kliknete na gumb »Registriraj se«. Počakajte kakšno minuto. 
Na vaš e-poštni naslov, ki ste ga malo prej vnesli, bo prispela pošta s potrditveno povezavo. Kliknite potrditveno povezavo in registracija je končana. Avtomatsko se boste znašli spet na strani za vpis. Vpisali boste uporabniško ime in geslo in kliknili gumb »Vstopi«. In ste notri.
 
POZOR!
Če vas je v gospodinjstvu več, se mora posebej registrirati vsaka oseba, ki želi glasovati in to vsaka s svojim elektronskim naslovom. Če svoje e-pošte nimate, lahko naslov brezplačno ustvarite npr. na google.com (Gmail). Potem izvedete postopek registracije.
 
 
GLASOVANJE
Glasujete lahko še kadarkoli do 23. 1. 2020, do polnoči. Glasujete vsi, ki ste do tega trenutka dopolnili 15 let. Ker ste se pravkar registrirali, se zdaj nahajate se na strani s projekti. 
 
1. IZBERITE OBMOČJE 
Vsaka oseba lahko glasuje le za projekte znotraj enega izmed štirih območij, ki so bila definirana za participativni proračun. Zato morate najprej izbrati želeno območje. Lahko izberete kateregakoli. To naredite tako, da kliknete na okvirček OBMOČJE (1), ki se nahaja takoj pod naslovom »Izbrani predlogi«. Stran se bo osvežila in vam ponudila predstavitve vseh predlogov, za katere lahko v izbranem območju glasujete.
 
2. SEZNANITE SE S PREDLOGI
Če predloge gledate prvič, potem vedite, da s klikom na sliko posameznega predloga razširite vsebino, da se z njo dobro seznanite in se odločite. Nazaj na seznam predlogov se vrnete s klikom na pušico <− (Nazaj) na vrhu strani (levo).
 
3. RAZPOREDITE GLASOVE
Glasovanje poteka po metodi nakupovalne košarice, v katero lahko »naberete« poljubno število projektov do skupne vrednosti 40.000 €. Porabo lahko ves čas spremljate na vrhu strani (Tvoj proračun).
Glasujete tako, da pri posamičnem predlogu kliknete na gumb »Glasuj za ta predlog«. Takrat se gumb spremeni v »Glas oddan« in aplikacija si zapomni izbiro. Enako storite tudi pri drugih projektih, ki jih podpirate, vse dokler skupna vrednost vaših izbir ne doseže oz. preseže 40.000 €. Takrat boste opozorjeni, da »Nimaš dovolj razpoložljivih sredstev za ta projekt«.
 
Svojo izbiro pa lahko kadarkoli do zaključka glasovanja (23. 12. 2020, 24:00) spremenite. Kako? Ko se spet prijavite in vstopite na stran projektov, lahko predlog za katerega ste si premislili, od-odkljukate (kliknete na »Glas oddan«, ki se bo vnovič spremenil v gumb »Glasuj za ta predlog«). Nato izberete katerega drugega ali več njih – odvisno od tega, koliko sredstev imate na voljo.  
Ko ste zaključili z glasovanjem lahko enostavno zapustite spletno stran. Ne iščite gumba »Zapusti stran« (ali kaj podobnega), ker ga ni. 
 
POZOR:
Če bi na istem računalniku želel za vami glasovati še kak drug član gospodinjstva, se morate vi iz aplikacije najprej izpisati s klikom na gumb »Izpiši se« na dnu strani.
 
 
TEHNIČNA POMOČ:
elektronska pošta: sodeluj@maribor.si
telefon: 070 331 507 ali 02 234 21 46