Vabljeni na zbore samoorganiziranih skupnosti v Mariboru


Ta teden delajo Tabor, Tezno in Nova vas

Sokrajani, aktivni v samoorganiziranih četrtnih in krajevnih skupnostih (SČS in SKS) v Mariboru, vas tokrat vabijo na tri zbore:

  • zbor SČS Tabor: sreda, 23. 1., ob 18.00, v MČ Tabor, Metelkova 63
  • zbor SČS Tezno: četrtek, 24. 1., 17.00, v MČ Tezno, OŠ Martina Konšaka, Prekmurska 67
  • zbor SČS Nova vas: četrtek, 24. 1. 2018, ob 18.00, v MČ Nova vas, Radvanjska 65

Svetlobno onesnaženje Schreinerjevega trga in dela Ceste zmage je spodbudilo zboriste SČS Tabor, da tudi sami odprejo problem zastarele, neprijazne in cenovno potratne javne razsvetljave v četrti in v mestu. Problem, ki so ga pred letom odprli že v SČS Nova vas, bi moral biti po Uredbi o mejnih vrednostih svetlobnega onesnaževanja do konca leta 2016 že rešen, v MOM pa ta čas še vedno skoraj 80 odstotkov svetil temu ne ustreza in še vedno porabimo za 60 odstotkov več energije na prebivalca kot pa predpisuje Uredba. Kakšno je stanje v četrti bodo zboristi preverili na terenu.

Zbor SČS Tezno se je moral že pred štirinajstimi dnevi preseliti v prostore OŠ Martina Konšaka, saj jim je MČ odpovedala gostoljubje, oziroma četrtni svet še ni obravnaval njihove vloge za uporabo prostorov – ne stari, ki mu je bila vloga najprej poslana, ne novi, ki mu je bila poslana ponovno. Ob kopici resničnih problemov v četrti, na katere opozarjajo in se jih lotevajo udeleženke in udeleženci zbora na Teznem je nepojmljivo, da jim organi MČ, namesto pomoči in sodelovanja, sami povzročajo dodatne težave.

V SČS Nova vas je na preteklem zboru ostalo nekaj tem neobdelanih, saj so večino časa namenili prenovi Kardeljeve ceste. Tokrat bodo zato kaj več spregovorili o parku ob Pekrskem potoku in tržnici Tabor, seveda pa bodo kot vedno na vseh zborih prisotni udeleženke in udeleženci odločili, o čem se želijo pogovarjati, kateri žulj najbolj skeli.