Delovna skupina za ureditev mestnega jedra, SČS Center in Ivan Cankar


Projekt – UREDITEV PRAZNIH POSLOVNIH PROSTOROV
Letno poročilo: oktober 2013 – oktober 2014

 

SITUACIJA
Delovna skupina (DS) za ureditev mestnega jedra se je jeseni 2013 odločila, da naredi seznam praznih lokalov na območju Slovenske, Gosposke, Koroške in Glavnega trga in začne z umestitvijo začasnih vsebin v zapuščene izložbe. Zaradi lokacije, števila praznih lokalov in relativno jasnih lastniških pravic se za začetek akcije določi Gosposka ulica.
DS  je pridobila seznam iz evidence poslovnih prostorov v lasti MOM, ker pa so lokali deloma tudi v privatni lasti, istočasno vzpostavi kontakt z lastniki ali njihovimi predstavniki.
Skozi leto se je število dostopnih lokalov spreminjalo in je bilo odvisno od več dejavnikov - stanja po dražbah, ki jih dvakrat letno pripravlja MOM in od pripravljenosti lastnikov na sodelovanje. Dražbi na MOM sta bili organizirani novembra 2013 in maja 2014.
DS je ugotovila, da se lokali na Slovenski ulici oddajajo zelo hitro in prostovoljna akcija ni potrebna. Na Koroški ulici je lastniška situacija bolj zapletena, številni objekti in lokali so še vedno v postopku denacionalizacije. Nekateri objekti so v postopku prodaje, drugi niso uporabni. Na Glavnem trgu DS ni bila dejavna, prazni lokali pa so med letom našli najemnike.
Kot uvodno prostovoljno dejavnost, DS organizira akcijo sajenja okrasnih rož v prazna korita pred Pokrajinskim muzejem na Grajskem trgu. Akcija se uspešno zaključi, učinek pa je bil viden tudi spomladi, ko pristojni v korita nasadijo trajnice. Ta akcija še pospeši zagon aktivnosti na Gosposki.

NAMEN
V enem letu je DS uspelo:

  • Pridobiti podporo MOM in posameznih privatnih lastnikov lokalov;
  • Zmanjšati število praznih poslovnih prostorov na Gosposki;
  • Obuditi Gosposko in izboljšati njeno podobo;
  • Omogočiti promocijo (na sami lokaciji, na spletni strani IMZ, na spletnih straneh samih razstavljavcev) dejavnosti razstavljavcev;
  • Ponuditi ideje za nove vsebine na Gosposki.

REALIZACIJA CILJEV
DS si je v projektu naložila naslednje:

  1. Urediti prazne izložbe – kratkoročno, pred božičnimi in novoletnimi prazniki.
  2. Spodbujati ureditev oz. oddajo praznih poslovnih prostorov - kratkoročno in dolgoročno.
  3. Prispevati k pripravi ali reviziji ustrezne pravne podlage za uresničitev navedenih ciljev.

V enem letu so k sodelovanju bili povabljeni ali so se oglasili sami, naslednji posamezniki in inštitucije:

  1. Umetniški kabinet Premzl
  2. Miricota – unikatno oblikovanje tekstila
  3. Antikvariat Vojko Pečar
  4. Marco Bonaccolto, umetnik iz Italije, program SobazaGoste
  5. Foto atelje Maja Šivec
  6. Pesnik in dramatik Rok Vilčnik
  7. Galerija Unuk, karikaturni portreti Janeza Pristavca
  8. Polona Poklukar, Salon uporabnih umetnosti
  9. Trgovina Gion
  10. Srednja šola za gostinstvo in turizem, Maribor
  11. Slovensko narodno gledališče
  12. Univerzitetna knjižnica Maribor
  13. Likovna šola Art Didakta
  14. Mladinski kulturni center Maribor
  15. Prizma, fundacija za izboljšanje zaposlitvenih možnosti
  16. Mariborska kolesarska mreža
  17. Borštnikovo srečanje
  18. Oddelek za tekstil, Fakulteta za strojništvo, Maribor                                                     

Pri izvedbi prve, praznične postavitve in kratkega programa so sodelovali tudi:

  1. Lucija Smodiš, koordinatorica programa SobazaGoste, koprodukcija Pekarne Magdalenske mreže in Narodnega doma Maribor
  2. Matjaž Lenhart, elektrika
  3. Cvetličarna, Tyrševa ulica
  4. Čajnica Čajek
  5. Ital – hiša kave in čajev

Postavitve v osmih različnih lokalih so bile zamenjane v intervalih oktober-december 2013, januar-maj 2014, junij-avgust 2014 ter september-oktober 2014.
Med razstavljavci se je pokazalo zanimanje tudi za bolj dolgoročno sodelovanje. Zato se je DS odločila, da ustreznim posameznikom ali inštitucijam, pod določenimi pogoji, omogoči sodelovanje tudi v več intervalih.
DS je z vsemi sodelujočimi imela tudi pestro korespondenco, negovala dobre odnose in spodbujala nadaljnje sodelovanje. DS se je vsakemu razstavljavcu tudi pisno zahvalila za sodelovanje.
Kot primer s zelo pozitivnim učinkom, DS izpostavlja naslednje: Spomladi 2014 se je na Gosposki 7 predstavila trgovina Gion. V sodelovanju s svojim aranžerjem, ki je iz generacije znanih in nagrajevanih mariborskih aranžerjev so izdelali izložbo, ki je zbudila toliko zanimanja med Mariborčani, da so se v trgovini odločili za najem lokala na Gosposki 27. Novi lokal pod imenom Savon je svoja vrata odprl jeseni 2014.
Septembra 2014 se je DS odločila, da bo za vse uporabnike izložb pripravila tudi pisne napotke o tem, kako običajno poteka postavljanje izložb. Navedenih je bilo nekaj korakov za obojestransko razumevanje in lažje sodelovanje. V dveh mesecih so napotki bili v korist že trem novim izlagateljem in so potrdili svojo uporabnost. DS se zato odloči, da napotke, v vednost, posreduje tudi vsem dosedanjim razstavljavcem.

Kar se tiče prispevanja k pripravi ali reviziji ustrezne pravne podlage za uresničitev ciljev, je delovna skupina dosegla naslednje:

  • V začetku aprila je Delovna skupina, na Zavod za varstvo kulturne dediščine, območna enota Maribor, naslovila dopis in jih pozvala na razmislek o uvajanju minimalnih standardov za urejanje pročelij in izložbenih oken poslovnih prostorov, oz. o predpisovanju teh standardov z odlokom. V odgovoru od 14.aprila, je Zavod za varstvo kulturne dediščine izrazil pripravljenost na sodelovanje in opozoril na sledeče že veljavne predpise : Zakon o varstvu kulturne dediščine in Prostorsko-ureditvene pogoje za območje mestnega jedra v Mariboru (MUV št.1/2002). Predpisi se žal ne spoštujejo, inšpektorjev pa je v državi premalo, da bi hodili okoli in kontrolirali. Inšpekcija zato deluje samo po prijavi.
  • Istočasno je na župana naslovljen dopis, ki vabi MOM na premislek o: 1) vzdrževanju urejene zunanjosti praznih lokalov in izložb v mestnem jedru, 2) preprečevanju zlorabe izložb praznih lokalov v mestnem jedru, 3) zagotovitvi višje estetske ravni oz. lepše podobe mestnega jedra (pročelij zgradb). V odgovoru, ki je prispel od Urada za gospodarske dejavnosti MOM, se DS napoti na novoustanovljeno Projektno skupino za izvedbo projekta MESTNO JEDRO - CELOVITA REVITALIZACIJA, ki deluje v okviru Projektne pisarne MOM. Po večkratnih pisnih prošnjah za pogovor, odgovora ni bilo. Posledično, DS deluje brez aktivne izmenjave idej ali angažmana s strani MOM.

NAPREDEK
V samem projektu je DS nakazala naslednje tri kazalnike napredka:

1. V času do Novega leta 2013/2014 se uredijo izložbe najmanj petih praznih občinskih poslovnih prostorov na  Gosposki ulici (opcija Koroška ulica).
Na osnovi Evidence poslovnih prostorov v območju mestnega jedra (evidenca je pridobljena od MoM, Urad za gospodarske dejavnosti, Sektor za gospodarjenje s poslovnimi in upravnimi prostori, junija 2013), delovna skupina prosi za soglasje za ureditev izložb najmanj petih praznih lokalov v Gosposki ulici, za termin božično-novoletnih praznikov 2013/2014.
Na dan 13. novembra, MOM opravi javno licitacijo lokalov iz Evidence. Po licitaciji ostane prost lokal na Gosposki št. 16. DS od MOM pridobi ključe lokala. Od lastnikov sosednjih praznih lokalov se pridobi soglasje za dostop lokaloma na Gosposki št. 18 in št. 20. Tako se v času do Novega leta 2013/2014, uredijo izložbe treh praznih lokalov na Gosposki ulici, s sedmimi izložbenimi okni.

2. V času do junija 2014 je v kratkoročnem najemu najmanj polovica praznih občinskih poslovnih prostorov v Gosposki ulici in na Koroški cesti.
Že januarja 2014, občina odda lokal na Gosposki 16, DS ostane v dveh lokalih na št. 18 in 20. Marca se na MOM prevzamejo ključi treh novih praznih lokalov: na Gosposki 7, 11 in 29, skupaj s sedmimi izložbenimi okni. V času do maja, se izložbe tudi uredijo. To pa realno pomeni, da se je v tem času povečalo število praznih lokalov, oziroma da zanimanja za najem ni bilo. Maja je na MOM opravljena ponovna javna licitacija lokalov. Interesa za najem ni bilo.

3. V času do oktobra 2014 so v kratkoročnem ali dolgoročnem najemu vsi prazni občinski poslovni prostori v Gosposki ulici in na Koroški cesti.
Kot rečeno, DS ni obravnavala Koroške ceste. Kar se tiče lokalov na Gosposki, oktobra 2014, DS razpolaga z lokali na št: 9, 16, 18, 20, 28, 29. V občinski lasti so lokali na št. 9, 16 in 28.
Na osnovi enoletnih izkušenj, delovna skupina ugotavlja naslednje:

  1. prazni lokali na Gosposki so delno v lasti občine in delno v lasti privatnikov;
  2. občinski lokali na Gosposki se oddajajo tudi v času med licitacijami;
  3. posamezni najemniki občinskih lokalov v lokalih bivajo zelo kratkoročno in nato, lokali znova samevajo oziroma jih DS znova prevzame.
  4. licitacija, ki bo novembra 2014 bo stanje verjetno spremenila ker se opaža povečano povpraševanje po različnih možnostih najema, posebej v zvezi z zakonom od julija 2014, ki omogoča najem občinskih lokalov za socialno podjetništvo pod ugodnimi pogoji.

NEURESNIČENO
Iz projekta, oziroma akcijskega načrta, je ostal neuresničen del, ki se nanaša na sodelovanje z MOM na širšem področju urejanja najemniških razmerij in pripravo smernic za strokovno ureditev izložb vseh najemnikov.
Istočasno, DS še naprej podpira in zagovarja javni dostop do podatkov o poslovnih prostorih v lasti MOM in o najemnih razmerjih (objava na internetni strani MOM – pogodbe, fotografije, načrti) in pripravo spletne strani, na kateri bi prebivalci lahko hvalili ali grajali urejenost izložb.

FINANCIRANJE
1. Urejanje izložb je za DS finančno nezahtevno. Izdelavo izložb krijejo razstavljalci sami. DS po potrebi pozove na sodelovanje ostale aktiviste SČS. V začetni fazi so prostovoljci (vlagajo čas in sredstva, po potrebi krijejo tudi materialne stroške) sodelovali v akciji na Grajskem trgu in pri čiščenju izložbenih oken na Gosposki.
2. Promocijo IMZ podprejo sami člani SČS z izdelavo promocijskega plakata, ki je razstavljen na Gosposki 16 med novoletnimi prazniki.
3. Vizitke IMZ za vsa izložbena okna se financirajo iz sredstev IMZ.

Projekt bo še naprej potekal transparentno, aktivnosti bo mogoče spremljati na tej spletni strani.

 

Galerija:

Gosposka 16 junija 2013 in kasneje, decembra 2013.

 

Gosposka 16 oktobra 2014, ko so jo naselile lutke.

 

Gosposka 7 se je aprila 2014 prelevila v razstavni prostor trgovine Gion ... oktobra 2014 pa je spet postala čisto prava trgovina.