Poročilo o aktivnostih

januar 2014 – maj 2014

Cilj 1: Izložbe praznih občinskih poslovnih prostorov so kratkoročno urejene. Prazne izložbe se izkoristijo kot začasni razstavni prostor, za promocijo izdelkov ali dejavnosti.

Dovoljenje za uporabo praznih lokalov, ki so v občinski lasti, smo dobili na Uradu za gospodarske dejavnosti, Mestna občina Maribor. Na tem naslovu so bili pripravljeni podpreti našo pobudo in jo še dalje podpirajo. Zato z akcijo nadaljujemo. V lanskoletnih načrtih smo izpostavili Gosposko, Koroško in Slovensko ulico. Na Slovenski se je medtem situacija spremenila, tam trenutno ni praznih lokalov. Na Gosposki se je nekaj lokalov zapolnilo po novemberski dražbi, drugi so se začeli prazniti po božično-novoletnih praznikih. Glede Koroške se pogovarjamo o možnih korakih.

Januar, februar

  • Božično/novoletni aranžmaji v lokalih na Gosposki 16, 18 in 20, s sedmimi izložbenimi okni, v tem obdobju, še dalje razveseljujejo mimoidoče. Sodelujoči posamezniki in inštitucije so: SNG, Umetniški kabinet Premzl, V. Pečar - galerist, oblikovalni studio »Miricota« in Srednja šola za gostinstvo in turizem. Že v začetku januarja pa občina odda lokal na Gosposki 16, Srednja šola za gostinjstvo in turizem je svojo predstavitev zato morala umakniti. Fotografije izložb v tem obdobju so dostopne v poročilu za oktober-december 2013.

Marec, april

  • V začetku marca je z Mestno občino Maribor opravljen prevzem ključev treh novih praznih lokalov: na Gosposki 7, 11 in 29, skupaj s sedmimi izložbenimi okni.  Akcija urejanja izložb se je, 18.marca, začela s čiščenjem prostorov in izložb. Akcijo je izvedla Delovna skupina, v sodelovanju s ostalimi člani SČS Center in Ivan Cankar. Izložbene površine je bilo potrebno temeljito očistiti in odstraniti vse reklamne nalepke nekdanjih najemnikov. Izložbe so nato prevzele naslednje inštitucije, poslovni subjekti in posamezniki za promocijo svojih dejavnosti ali izdelkov:
    Gosposka 7 – trgovina Gion z izdelavo izložbe v sodelovanju s svojim aranžerjem, ki je iz generacije znanih in nagrajevanih mariborskih aranžerjev;
    Gosposka 11 – Fotografije  fotografinje Maje Šivec, članice Foto kluba Maribor;
    Gosposka 29 – Univerzitetna knjižnica z oblekami iz papirja Renate Močnik; Salon uporabnih umetnosti s knjižnimi stebri Polone Poklukar; Likovna šola Art Didakta;
    Gosposka 11, 18 in 29 – Mladinski kulturni center kot organizator 17. Slovenskih dnevov knjig, s plakatno objavo dogodka in programske vsebine in z ulično intervencija »Pesem v izložbi« Glazerjevega nagrajenca Roka Vilčnika;
  • SNG je z informacijami o tekočem repertoarju osvežil izložbena okna na Gosposki 20;
  • V začetku aprila je Delovna skupina, na Zavod za varstvo kulturne dediščine, območna enota Maribor, naslovila dopis in jih pozvala na razmislek o uvajanju minimalnih standardov za urejanje pročelij in izložbenih oken poslovnih prostorov, oz. o predpisovanju teh standardov z odlokom. V odgovoru od 14. aprila, je Zavod za varstvo kulturne dediščine izrazil pripravljenost na sodelovanje in opozoril na sledeče že veljavne predpise : Zakon o varstvu kulturne dediščine in Prostorsko-ureditvene pogoje za območje mestnega jedra v Mariboru (MUV št.1/2002).
  • Istočasno je na župana naslovljen dopis, ki vabi MoM na premislek o: (1) vzdrževanju urejene zunanjosti praznih lokalov in izložb v mestnem jedru, (2) preprečevanju zlorabe izložb praznih lokalov v mestnem jedru, (3) zagotovitvi višje estetske ravni oz. lepše podobe mestnega jedra (pročelij zgradb). Odgovora še ni.
  • Na MoM je začela delovati Urbanistična komisija. Oba dopisa sta naslovljena tudi na komisijo.

Maj
Občina nekajkrat letno opravi licitacijo oz. dražbo občinskih lokalov. Naslednja bi naj bila do konca maja 2014. S tem se bo situacija verjetno spremenila, razstavljeni izdelki in eksponati pa bodo, po potrebi, umaknjeni.

Prej:

Potem:

 

Delovna skupina je svoje dejavnosti aktivno koordinirala z organizatorji in izvajalci programa Živa dvorišča, ki v predprazničnem času v Gosposki ulici izvajajo svoj program.

PROMOCIJA
Gostujoči italijanski umetnik iz programa SobaZaGoste, Marco Bonaccolto je po odhodu iz Maribora (prvi teden januarja), informacijo o svoji mariborski inštalaciji, ki je med novoletnimi prazniki z svetlobnimi efekti obogatila izložbe na Gosposki 18, objavil na svojem blogu. Fotografija inštalacije in obširen tekst o civilni iniciativi za ureditev praznih lokalov sta na ogled tukaj .

KAZALNIK NAPREDKA
V času do maja 2014 se uredijo izložbe treh novih praznih lokalov na Gosposki ulici, s sedmimi izložbenimi okn

FINANCIRANJE
Izdelava izložbenega prostora je za civilno iniciative finančno nezahtevna. Izdelavo izložb krijejo sodelujoči sami.

Promocija IMZ in Samoorganiziranih četrtnih skupnosti Center in Ivan Cankar se opravi z izdelavo promotivnega plakata za izložbe.